
1. Na co myslet při plánování rautu
- Počet hostů
Kolik lidí se bude akce účastnit a jaká je jejich skladba? Budete mít na oslavě i děti, vegetariány nebo skupinu velkých jedlíků, kteří rádi sáhnou po sytých jídlech? Tohle všechno je dobré dopředu vědět a raut přizpůsobit co nejširší škále chutí. - Čas a délka trvání
Raut, který probíhá až do pozdních nočních (nebo brzkých ranních) hodin, vyžaduje „posilnění“ formou teplých jídel. Kratší večírek může mít klidně převahu studené kuchyně, salátů a finger foods (jednohubek). - Sezóna a prostředí
V létě se většinou preferují lehčí a osvěžující pokrmy, hodně zeleniny, ovoce, chuťově zajímavé dipy a dresinky. V zimě, nebo při chladnějším počasí, zase boduje všechno, co „zahřeje“ – ať už je to hutný guláš, pikantní omáčky, pečená kýta či šunka na kosti. - Rozmanitost jídel
Zkušenosti z různých svateb i rodinných oslav hovoří jasně: více druhů jídel v menším množství je často lepší volbou než pár jídel v obřím objemu. Hosté se tak nebudou cítit přehlceni jedním typem pokrmu, ale budou mít možnost ochutnat od každého něco.
2. Studený vs. teplý raut: Ideální je kombinace
- Studená část rautu často obsahuje uzeninové a sýrové mísy, zeleninové a těstovinové saláty, případně různé paštiky, pomazánky a drobné chuťovky typu nakládaný hermelín nebo plněné sýrové rolády.
- Teplá část rautu mívá podoby nejrůznějších masových dobrot: řízečků, pečených nebo grilovaných kousků masa, pikantních gulášů, polévek a dalších teplých příloh (např. pečené brambory, gratinované brambory nebo knedlíky).
Zkušenosti z fór potvrzují, že „chlapi se můžou utlouct po pořádném guláši nebo pečeném vepřovém, zatímco dámy často ocení kuřecí paličky, panenku či rybu“. Někde boduje i trhané hovězí s omáčkou, jinde zase pečená kýta nebo domácí rožnění. Zkrátka najít „zlom“ mezi tím, co preferují různé skupiny hostů, je klíč k úspěchu.
3. Maso na rautu: Od kuřecích nugetek až po steak
- Mini řízečky – Klasika, která obvykle mizí z táců jako první, a to nejen u dětí.
- Kuřecí medailonky či paličky – Oblíbené pro svou šťavnatost, často dochucované bylinkami nebo pikantnějšími marinádami.
- Vepřová kýta – Lze ji péct, grilovat či krájet přímo před hosty. Nejen muži toto show milují.
- Hovězí guláš – U některých oslav naprostý hit. Hodí se především na akce, kde se bude popíjet pivo a večer je chladnější.
- Losos nebo jiné ryby – Elegantní varianta pro hosty, kteří preferují lehčí pokrmy.
- Tatarák – Raritka pro „fajnšmekry“. V diskuzích na fóru zaznělo, že „když se objeví na rautu tatarák, jde na dračku“.
- Masová korýtka – Pokud chcete něco opravdu speciálního s „wow efektem“, nechte si nakombinovat různé druhy mas na rustikálním dřevěném podnose (korýtku).
4. Sladký koutek: Koláčky, dorty a fontány
Ke každé slavnosti patří i sladké dobroty – od tradičních moravských koláčků, přes dorty, zákusky, cupcaky a brownies. Zajímavou volbou, která se často objevuje v diskuzích, je čokoládová fontána či fondue se špejlovaným ovocem. Děti (a leckdy i dospělí) milují marshmallow nebo karamelový popcorn.
V posledních letech jsou trendem jedlé květy, zlacené dorty, makronky a spousta ovoce v dekoraci dortů.
Pokud však chcete zůstat věrní tradici, sáhněte třeba po Nýdeckých koláčích s různými náplněmi (tvaroh, mák, švestka, jablka) nebo po valašských frgálech.
5. Kolik jídla je „tak akorát“?
Mnoho cateringových firem nebo restaurací doporučuje „počítat asi o 20 % méně porcí, než je lidí“, protože:
- Ne všichni hosté konzumují stejná množství.
- V průběhu akce jídlo mívá tendenci ubývat, ale zároveň některé pokrmy zůstávají nedotčené.
- Pokud nabízíte širokou škálu jídel, lidé si vezmou od každého něco, ale nebývají schopni sníst porci odpovídající „počtu jídel × počet hostů“.
Zkrátka rozmanitost je důležitější než množství ve smyslu „všichni musí mít od všeho tři kousky“. Lepší je mít pět šest druhů masa v menším množství než jen dva masové pokrmy v obrovské porci.
6. Inspirujte se nabídkou restaurací a cenami
Když se nechcete zaobírat sestavováním rautu sami, můžete sáhnout po hotových rautomých balíčcích. V orientačních cenách (většinou za osobu) se pohybujeme přibližně od 390 Kč až po 690 Kč, dle druhu a množství surovin:
- Teplý a studený raut STANDARD (cca 390 Kč na osobu)
– Zpravidla obsahuje minimálně tři teplé pokrmy (kuřecí a vepřové řízečky, guláš či soté) a k tomu sýrové a uzeninové mísy, čerstvou zeleninu, těstovinový salát či jiné jednodušší přílohy.
– Také bývá zahrnutý nějaký dezert (např. jablkový závin). - Teplý a studený raut STANDARD III.–IV. (cca 490 Kč)
– Obohaceno o ryby, např. lososa na grilu, vejce a sýrové rolády, případně složitější přílohy (gratinované brambory, různé typy salátů).
– Jako sladká tečka mohou být moravské koláčky nebo ovocný salát. - Teplý a studený raut DE LUXE (cca 590 Kč)
– Širší nabídka, která často zahrnuje anglický roastbeef, tatarák ze steakového masa, kachní paštiku, zauzená filátka a nejrůznější francouzské sýry.
– V příloze bývají kromě čerstvé zeleniny a salátů také chocco mousse, speciální dezerty nebo více druhů pečiva a domácího chleba. - Moravský teplý a studený raut (cca 690 Kč)
– Pro milovníky české kuchyně je tady klasika: rolované vepřové koleno, kachní stehýnka, pečený vepřový bok na česneku, knedlíky, dvě barvy zelí, zabijačkové speciality, pomazánky…
– Sladkou stránku zastupují moravské koláčky a chybět nesmí ani typické domácí škvarkové placky.
Další „doplňkové pokrmy k bufetům“ mohou být teplá šunka na kosti, tatarský biftek či čokoládová fontána. Ceny těchto speciálních vychytávek se pohybují od 2 000 do 4 500 Kč dle velikosti a surovin.
7. Tipy z praxe (zkušenosti z diskuzí a fór)
- Guláš: „Chlapi ho jedli třeba i v létě – k pivu a na noční posilnění skvělá volba.“
- Mini řízečky: „Na dračku jdou často ty kuřecí, obalené tak, aby se daly jíst i studené.“
- Grilování: Pokud máte zahradu či letní terasu, hosté oceňují grilovanou kýtu, steaky z lososa nebo směs špízů.
- Bezmasé varianty: „Vegetariáni ocenili cuketové řízečky nebo pečené papriky s balkánem, a nakonec to jedli i masožravci.“
- Dětské menu: Jednoduché a univerzální. Zařaďte třeba bramborovou kaši, kuřecí kousky či špagety s rajčatovou omáčkou.
- Půlnoční polévka: Polévka (gulášová, dršťková nebo česnečka) kolem půlnoci bývá vítaným zachráncem před únavou.
- Sladké pokušení: „Největší hit: čokoládová fontána a ovocné špízy. Jsou to takoví menší pamlsky, ale mizí bleskově.“
8. Závěrečné shrnutí
Sestavit dobrý raut je alchymie, ve které musíte brát ohled na chutě a potřeby různých hostů. Přemýšlejte o časovém rozvrhu (zda se bude jíst celý večer, nebo jen pár hodin), druhu oslavy (formální, neformální, rodinná, firemní…) i sezóně (lehčí letní vs. hřejivá zimní jídla). Počítejte se širším výběrem pokrmů v menším množství a nezapomeňte přidat i nějakou originální specialitu, ať už je to tatarák, masové korýtko nebo exotické mořské plody.
Pro milovníky tradic bude mít raut plný českých specialit (jitrnice, tlačenka, guláš, koláče) vždy své kouzlo, zatímco experimentátoři se rádi nechají překvapit třeba mexickými tacos, sushi nebo grilovaným ananasem. Ať zvolíte cokoliv, doporučujeme finální skladbu pokrmů vždy probrat s provozovatelem restaurace či cateringovou společností – ti vám nejlépe poradí, jak vše nachystat, aby se na vašem stole vyjímalo jen to nejlepší.
Přejeme vám, ať raut chutná všem a stane se nezapomenutelným gurmánským zážitkem!