
Nevíte jaké máte možnosti při volbě příchutí korpusu a krému svatebního dortu? Vše potřebné zjistíte v článku!
U svatebních dortů se vybírá příchuť v těchto základních vrstvách:
- příchuť korpusu,
- příchuť náplně (krému),
- příchuť polevy (nebo např. potahovací hmoty z marcipánu).
Dort lze dozdobit např. ovocem, které by mělo ladit s příchutí dortu. Strany dortů bývají také obmazané např. čokoládovou ganache, nebo swiss meringue krémem. Tyto příchutě v článku blíže neřešíme a zaměříme se na nosné příchutě hlavních vrstev dortu, což je korpus a náplň. Ozdoby a obmazání, potah dortu, či variantu „nahého“ dortu bez potahovací hmoty si již doladíte s cukrářem.
Příchutě korpusu svatebního dortu
Korpus svatebního dortu bývá nejčastěji:
- vanilkový,
- čokoládový,
- extra čokoládový (z kefírového mléka, kvalitního holandského kakaa a hořké čokolády, je „hutně“ čokoládový a vláčný),
- ořechový (vláčný piškotový korpus s mletými ořechy),
- pařížský,
- kakaový,
- kokosový,
- mramorový,
- citronový,
- mandlový,
- red velvet (v českém překladu „červený samet“, velice vláčný, červený sametový korpus z podmáslí, kakaa a pravé vanilky),
- limetkový,
- banánový,
- mrkvový.
Lze využít i kombinace, které jsme do seznamu už nepřidávali, aby nebyl moc dlouhý (např. čokoládovo-ořechový, apod.). U ořechů dbejte ohled na případné alergie u svatebčanů.
Příchutě krémových náplní svatebních dortů
Krém dortu je hlavní téma svatebních dortů a bývá často v těchto příchutích:
- vanilkový,
- čokoládový,
- kokosový,
- mascarpone,
- citronový,
- limetkový,
- pistáciový,
- pařížská šlehačka,
- ovocný krém (směs lesního ovoce svařená s pudinkem a vyšlehaná s trochou másla),
- jahodový,
- malinový,
- černý rybíz,
- hruškový,
- vaječný koňak,
- stracciatella,
- karamelový (i s ořechovým krokantem),
- jogurtový,
- lesní směs,
- višňový,
- pomerančový.
Jaké dorty bývají na českých svatbách
Dle našeho průzkumu jsme nahlédli pod pokličku dortů na českých svatbách a zde je inspirace:
Borůvkovo-jahodový dort
Korpus | Krém |
---|---|
1. patro: světlý korpus. | Mascarpone s borůvkami. |
2. patro: tmavý korpus. | Mascarpone s jahodami. |
Fotogalerie svatebních dortů
Inspirovali nás fotografie receptů od úžasné pekařky Veena Azmanov. Její recepty najdete na jejím blogu.